Logo PT By Robin
Personal Training By Robin

De welbekende stok achter de deur

Geen zorgen, ik zal er niet mee slaan! Maar de praktijk wijst uit dat er toch een relatief grote groep mensen is die deze spreekwoordelijke stok achter de deur nodig is. Maar wat is hier de reden van en wat kun jij hiermee?

Motivatie
Je kent het wel. Sommige taken en/of activiteiten kosten je totaal geen enkele moeite. Het gaat vanzelf en bent helemaal niet bezig met andere dingen. Soms ben je er zo mee bezig dat je gewoon de tijd compleet bent vergeten. Andere taken en/of activiteiten kun je daarentegen als een enorme berg tegenop zien. Het is niet per definitie leuk, maar het kan daarom wel belangrijk voor je zijn. Maar nu je dit weet? Wat kun je hier uiteindelijk mee?

Wanneer sporten echt 100% je passie is, dit onderdeel is van wie jij bent en je daarentegen ook nog stok ongelukkig word wanneer je dit niet meer kan doen. Is dit heel duidelijk je passie. Niemand hoeft jou hierin te motiveren, laat staan de activeren. Het enige wat voor jou van belang kan zijn, is soms juist afgeremd worden. Het klinkt wellicht gek, want sporten is toch gezond. Zeker, ben ik het helemaal mee eens, maar wanneer het bijna obsessief word moet je juist even iemand hebben die je afremt. Ook hierin kan een Personal Trainer van grote waarde zijn. Afremmen om te voorkomen dat de kans op blessures alleen maar toeneemt. 

De andere kant, en hier komt deels de welbekende 'stok achter de deur' vandaan. Is vanwege het feit dat je sporten in de eerste plaats nou niet echt leuk vindt om te doen.  Het kost je simpelweg meer moeite om het te doen. Een herkenbaar voorbeeld is wel dat jij samen met je buurman of buurvrouw gaat sporten. Iedere dinsdagavond is jullie avond en zou houden jullie allebei het ritme er goed in. Maar wat ga jij doen als je buurman of buurvrouw niet kan? Ben jij degene die alsnog gaat? Of kies je er voor om de tijd de besteden en andere zaken op de pakken. Begrijp me niet verkeerd. Beide is hartstikke goed. Maar het gaat om het gegeven dat je er meer moeite voor moet doen. Vergelijk het met ''Als je geen zin hebt, moet je maar zin maken' Een heel flauw voorbeeld, maar vaak wel tastbaar. 

Bij bovenstaand voorbeeld sport je heel duidelijk vanwege een andere motivatie. Dit is uitstekend en het feit dat je het samen doet maakt het simpelweg veel leuker. Je sport hier minder vanwege het feit dat het je passie is. Maar heel duidelijk omdat je de gezondheidsvoordelen inziet, of omdat het nodig dan wel raadzaam is om te doen vanwege een ander doel.

Stel je voor. Wandelen en survivallen in de Belgische Ardennen is helemaal jouw ding. Je gaat er volledig in op. Maar je beseft je ook heel goed dat het hiervoor handig is dat je conditie, kracht en bewegelijkheid hebt voor het manoeuvreren door het landschap. Je gaat om dit specifieke doel trainen. Niet omdat je de training nu zo leuk vindt, maar heel goed beseft dat dit nodig is voor het behalen van jou hogere doel. 

In beide gevallen kan de welbekende stok achter de deur van grote waarde zijn. Soms om je te helpen om juist even 'pas op de plaats te maken' en te voorkomen dat de belasting teveel wordt. Met aan de andere kant het gegeven dat je een afspraak hebt staat, die je heel duidelijk kan helpen in het behalen van je doel. Beide is hierin uitstekend. Weet jij welke manier het beste bij jou past? Benieuwd hoe ik dit aanpak, of kun jij hier mogelijk wat ondersteuning in gebruiken. Neem dan vrijblijvend contact met me op of vraag naar de mogelijkheden.

× Hoe kan ik je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram